dcsimg

Raffles' malkoha ( néerlandais ; flamand )

fourni par wikipedia NL

Vogels

Raffles' malkoha (Rhinortha chlorophaea synoniem: Phaenicophaeus chlorophaea) is een koekoekssoort uit het monotypische geslacht Rhinortha.[2] Op de IOC World Bird List is deze soort afgesplitst van het geslacht Phaenicophaeus; de status als zelfstandige soort wordt vaak niet erkend, onder andere door de IUCN.

Beschrijving

Raffles' malkoha is 30 cm lang, aanmerkelijk kleiner dan de malkoha's uit het geslacht Phaenicophaeus. Opvallend is de combinatie van een lichtblauwe washuid rond het oog en eveneens lichtblauwe snavel. Mannetje en vrouwtje verschillen sterk. Het mannetje heeft een lichtbruine kop, hals en borst en het vrouwtje is daar grijs.

Verspreiding en leefgebied

Raffles' malkoha komt voor op het schiereiland Malakka, Sumatra en Borneo. Het is een algemeen voorkomende vogel van verschillende typen bos zowel in het laagland als in heuvellandbos tot 900 m boven de zeespiegel.[3][4]

Status

Raffles' malkoha heeft een groot verspreidingsgebied en de grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat de soort in aantal achteruit gaat. Daarom staat deze malkoha als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b (en) Raffles' malkoha op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. (en) F. Gill, M. Wright D. & Donsker (2013) - IOC World Bird Names (version 3.3)
  3. (en) Phillipps, Q & K. Phillipps, 2011. Phillips' field guide to the birds of Borneo. John Beaufoy, Oxford. ISBN 978 1 906780 56 2.
  4. (en) King et al, 1983. A field guide to the birds of South-East Asia. Collins, London. ISBN 0 00 219206 3
licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia NL

Raffles' malkoha: Brief Summary ( néerlandais ; flamand )

fourni par wikipedia NL

Raffles' malkoha (Rhinortha chlorophaea synoniem: Phaenicophaeus chlorophaea) is een koekoekssoort uit het monotypische geslacht Rhinortha. Op de IOC World Bird List is deze soort afgesplitst van het geslacht Phaenicophaeus; de status als zelfstandige soort wordt vaak niet erkend, onder andere door de IUCN.

licence
cc-by-sa-3.0
droit d’auteur
Wikipedia-auteurs en -editors
original
visiter la source
site partenaire
wikipedia NL