dcsimg

Brief Summary ( flaami )

tarjonnut Ecomare
Mesheften (of scheermessen zoals vissers ze noemen) is de verzamelnaam voor verschillende soorten schelpdieren, waarvan het kleine en groot tafelmesheft, de grote zwaardschede, de Amerikaanse zwaardschede en de messchede de belangrijkste zijn. Op het strand kun je de amerikaanse zwaardschede het vaakst vinden. De grote Amerikaanse zwaardschede heeft maar 15 seconden nodig om zich helemaal in te graven! Er wordt geëxperimenteerd met visserij op deze soorten.
lisenssi
cc-by-nc
tekijänoikeus
Copyright Ecomare
tarjoaja
Ecomare
alkuperäinen
käy lähteessä
kumppanisivusto
Ecomare

Ensis ( flaami )

tarjonnut wikipedia NL

Ensis is een geslacht van middelgrote in zee levende schelpdieren, ook wel aangeduid met de naam "scheermes". De typesoort van dit geslacht is Ensis magnus Schumacher 1817 (jonger synoniem: Ensis arcuatus (Jeffreys, 1865)). In de levende fauna zijn wereldwijd 11 à 12 soorten bekend waarvan er vijf in de Noordzee leven (waaronder de exoot Ensis directus). De oudste Ensis-soorten zijn uit het Onder Mioceen van Europa bekend en daar lijkt het geslacht ook tegenwoordig nog zijn zwaartepunt te hebben.[1]

Determinatie

Ensis-soorten staan erom bekend dat zij moeilijk te determineren zijn. Zeker bij fossielen waarbij vaak alleen fragmenten gevonden worden, is determinatie tot op soortniveau meestal niet mogelijk. Door de grote variabiliteit in de vorm van de schelp zijn in het verleden vrij veel soorten beschreven waarvan nu wordt aangenomen dat zij binnen de variabiliteit van al eerder beschreven soorten vallen[2]. De namen van die nieuwere soorten vallen dan ook in de jongere synonymie van die eerder beschreven soorten[1].

Verspreiding en leefgebied

Aan de Nederlandse en Belgische kusten leven Ensis directus, E. ensis, E. magnus, E. minor en E. siliqua.[3][4] Al deze soorten zijn regelmatig aangespoeld op de stranden te vinden. Uit de Nederlandse en Belgische ondergrond zijn Ensis complanatus, E. degrangei, E. rollei en E. waltonensis fossiel bekend. Dit zijn alle uitgestorven soorten[1].

Ensis-soorten leven voornamelijk in schoon zand. Zij kunnen zich zeer snel ingraven als zij door enige oorzaak boven op de bodem terecht zijn gekomen. De meeste soorten leven beneden de laagwaterlijn tot ongeveer 50 meter waterdiepte, enkele soorten leven ook in de getijdenzone.

Consumptie

Zoals heel veel mariene bivalven zijn ook Ensis-soorten eetbaar. In veel landen worden zij gegeten en speciaal voor de consumptie gevist.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b c Cosel, R. von, 2009. The razor shells of the eastern Atlantic, part 2. Pharidae II: the genus Ensis Schumacher, 1817 (Bivalvia, Solenoidea). Basteria, 73: 9-56 (Hier ook een uitgebreide bibliografie).
  2. Urk, R.M. van, 1964. De Nederlandse Ensis-soorten. Basteria, 28(3-4): 45-66.
  3. Bruyne, R.H. de, 2004. Veldgids Schelpen. KNNV Uitgeverij, 234 pp., ISBN 90-5011-140-8
  4. Bruyne, R.H. de & Boer, Th.W. de, 2008. Schelpen van de Waddeneilanden. Gids van de schelpen en weekdieren van Texel, Vlieland, terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Fontaine Uitgevers. 359 pp., ISBN 978-90-5956-2554.
  • Bruyne, R.H. de, 2004. Veldgids Schelpen. KNNV Uitgeverij, 234 pp., ISBN 90-5011-140-8
  • Bruyne, R.H. de & Boer, Th.W. de, 2008. Schelpen van de Waddeneilanden. Gids van de schelpen en weekdieren van Texel, Vlieland, terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Fontaine Uitgevers. 359 pp., ISBN 978-90-5956-2554.
  • Cosel, R. von, 2009. The razor shells of the eastern Atlantic, part 2. Pharidae II: the genus Ensis Schumacher, 1817 (Bivalvia, Solenoidea). Basteria, 73: 9-56.
  • Urk, R.M. van, 1964. De Nederlandse Ensis-soorten. Basteria, 28(3-4): 45-66.
lisenssi
cc-by-sa-3.0
tekijänoikeus
Wikipedia-auteurs en -editors
alkuperäinen
käy lähteessä
kumppanisivusto
wikipedia NL

Ensis: Brief Summary ( flaami )

tarjonnut wikipedia NL

Ensis is een geslacht van middelgrote in zee levende schelpdieren, ook wel aangeduid met de naam "scheermes". De typesoort van dit geslacht is Ensis magnus Schumacher 1817 (jonger synoniem: Ensis arcuatus (Jeffreys, 1865)). In de levende fauna zijn wereldwijd 11 à 12 soorten bekend waarvan er vijf in de Noordzee leven (waaronder de exoot Ensis directus). De oudste Ensis-soorten zijn uit het Onder Mioceen van Europa bekend en daar lijkt het geslacht ook tegenwoordig nog zijn zwaartepunt te hebben.

lisenssi
cc-by-sa-3.0
tekijänoikeus
Wikipedia-auteurs en -editors
alkuperäinen
käy lähteessä
kumppanisivusto
wikipedia NL